Přejít na obsah

VitalityLifestyle.cz

Váš nákupní košík




Váš košík je prázdný

   

Nacházíte se: Hlavní stránka Novinky Zdaleka ne vše o čaji
Zdaleka ne vše o čaji PDF Tisk Email

Čajovník
Listová droga (resp. také listové pupeny a větvičky) čajovníku čínského (Camellia sinensis, Watt, syn. Thea sinensis, Linné) - čaj - čínský čaj 

- je základem všech čajů a názvem nápoje z nich připraveného, ať již nese jakékoliv jiné tržní či druhové označení - ať se již jmenuje gruzínský, cejlonský či ruský, zelený nebo černý, Darjeeling nebo Orange Pekoe a ať již roste v kterékoliv zemi. Rostlina čajovníku je pokládána za jeden kulturní druh s mnoha hybridy, který vznikl minimálně ze dvou divokých druhů čajovníku (víc se jich nenašlo), i když někde se pěstují odrůdy téměř identické s odrůdami původními. Zatímco hybridy z rostlin čínského divokého čajovníku mají za sebou koncem 20. století (vycházíme-li z data jedné staré čínské legendy) 4737 let (ale ve skutečnosti jistě více než 5000 let) existence a tedy i šlechtění (a jsou proto velmi rozmanité), assamský čajovník byl objeven v indické džungli až v roce 1823 (ale dal již vzniknout také velké řadě odrůd) a je pěstován zejména v zemích zaměřených a produkci černého čeje - v Indii, na Srí Lance a v Africe. Rostliny obou linií jsou pak navzájem kříženy zejména v Indii. Je možné, že v Číně sloužil před odhalením léčebných a chuťových vlastností jako okrasná rostlina v palácových zahradách panovníků.
Čajovník se pěstuje jako keř a čajovníkové plantáže se obnovují každých pět let, je však možné jej přirozeně pěstovat i déle, a to i v podobě dlouhověkého stromu, jehož ojedinělé exempláře se mohou dožít řádově i stovek let.

"Na plantážích se pěstuje čaj v podobě keře vysokého 1,2 metru, aby ho bylo možné snadno sklízet - čajovník však v sobě ukrývá genetický předpoklad vyrůst ve strom o výšce deseti až třiceti metrů, jenž se může dožít stáří stovky let." (C. Teufl)

Čaj podle stupně a způsobu fermentace můžeme označit jako
- zelený čaj (nefermentovaný)
- bílý čaj (lehce fermentovaný, polofermentovaný) 
- žlutý čaj (lehce dodatečně fermentovaný, polofermentovaný)
- polozelený čaj (částečně fermentovaný; bílý, žlutý či Oolong, u kterého dochází k fermentaci okrajů listů)
- černý čaj (dokonale fermentovaný)
- čaj Puerh (2x fermentovaný; 2. fermentace za přítomnosti bakterií 

Způsob výroby zeleného čaje je důležitý nejen pro chuťové, ale i léčebné 
vlastnosti čaje:

Nejprve se musí lístky nechat dvě až tři hodiny zavadnout. Přitom ztrácejí třicet procent své vlhkosti a zvláční natolik, že jsou připraveny a další zpracování. Poté se krátce napařují nebo zahřívajíé na vysokou teplotu, aby se tak zničily enzymy, které by mohly zahájit proces oxidace 
- ta totiž způsobuje přeměnu zeleného čaje na čaj černý. Na chuť čaje má rozhodující vliv, zda se lístky napařují či praží nebo jen krátce zahřejí a velkou teplotu na pánvích." (C. Teufl)
Keříky sloužící pro přípravu japonského zeleného čaje Gyokuro se tři týdny před sklizní zakryjí bambusovými nebo rákosovými rohožemi. Nedostatek světla způsobí, že se v lístcích tvoří více chlorofilu a méně tříslovin. Zmenší se trpkost ale také léčivá síla tříslovin.

Čaj dodá teplo a energii v zimě, osvěží v létě, pomůže vytvořit atmosféru přátelské pohostinnosti stejně jako příjemného domova. 

Dokáže prohloubit relaxaci a přinést uvolnění. Obsahuje povzbuzující i léčivé substance a zdaleka ho neznáme tak, jak bychom chtěli.

Někdy neosvěží nic tak jako šálek čaje. Ve skutečnosti však má jen malou výživnou hodnotu, i když cukr a mléko mohou dodat až 40 kilokalorií.

Stimulující látky obsažené v čaji, jako je kofein, mohou zrychlit činnost srdce a pomoci dýchání rozšířením průdušek. Jediný šálek čaje obsahuje 0 mg kofeinu, což je asi dvakrát víc, než je v kole, a asi dvě třetiny množství obsaženého v šálku instantní kávy." (Jídlo jako jed, jídlo jako lék)

Existují však odrůdy čaje, které mohou obsahovat na šálek až dvojnásobek kofeinu než káva.

Černý čaj obsahuje: Kofein 1,5 - 4%, flavonidy 31%, flavanoly 3%, katechiny 9%, vláknina (zejmén nerozpustná část vlákniny má význam pouze užíváme-li čajové lístky v kapslích), hořčík 0,016% (nevýznamné množství), fluor max. 0,00850% (relativně významné množství),

Zelený čaj obsahuje: Kofein 1,5 až 4%, flavonoidy 33%, flavanoly 3%, katechiny 30%, provitamín A 0,000033% (zanedbatelné množství), vitamín B1 0,004 - 0,007%, vitamín B2 0,00018- 0,00770% (zanedbatelné množství, pokud pijeme méně než 10 šálků denně), vitamín C 0,23 - 0,50%, vitamín E 0,0237 - 0,08%, vitamín K (množství nezjištěno), železo 0,0104 -  0,0400%, fluor 0,00303 - 0,00860% (relativně významné množství), draslík 0,99 - 2,80%, vápník 0,27 - 0,74% (nevýznamné množství), sodík 0,003 - 0,0110% (zanedbatelné množství), hořčík 0,020% (nevýznamné množství), zinek (množství nezjištěno), vláknina. Množství některých prvků (např. zinku, hořčíku, jódu a selenu) je u většiny rostlin značně závislé a jejich obsahu v půdě, resp. hnojivech.
Nejvyšší množství fluoru má čaj Gun-powder. Fluor zpevňuje zuby a kosti, má význam při léčbě osteoporózy a v prevenci zubního kazu, ničí bakterie, které způsobují povlak na zubech, podporuje hojení ran a chrání před anémií v těhotenství. 
 
Japonský zelený čaj Bancha má nejvíce vápníku a železa.
Do velké skupiny polyfenolů obsažených v čaji patří např. některé třísloviny, flavanoly, flavonidy a katechiny.
Polyfenoly potírají viry a bakterie, chrání srdce a krevní oběh před onemocněním a údajně také působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Kromě svých léčivých vlastností se podílejí I na chuti čaje - zodpovídají za její výrazný bylinkový nádech. Avšak vysoký obsah polyfenolů může dát čaji nepříjemně svíravou příchuť.
Největší množství polyfenolů se nachází v listovém pupenu a s přibývajícím stářím čajových lístků se snižuje.
Jeden druh katechinů z velké skupiny polyfenolů se při zkouškách ukázal být zvlášť aktivní v boji proti nemocem. Jmenuje se pigalokatechingalát (EGCG) a zdá se být vybaven mimořádnou dávkou léčivé síly. Ze všech polyfenolů vykázal největší antioxidační účinek i nejsilnější schopnost zabránit rakovině. Navíc je prevencí proti arterioskleróze (ateroskleróze) a srdečním chorobám. 

Katechiny podobné EGCG se v zeleném čaji vyskytují v prokazatelně vyšší koncentraci než v čaji černém." (C. Teufl)

Zelený čaj má pro některé indikace mnohem vyšší ochranné účinky, neboťčerný čaj oxiduje a tím se ničí některé polyfenoly, obzvláště třísloviny.
Listy zeleného čaje mají dvakrát větší koncentraci účinných katechinů než listy černého čaje. Čaj bez kofeinu nesnižuje účinek ostatních složek.

Čaj stimuluje produkci žaludečních kyselin, proto není vhodný pro lidi s vředem. Nadměrné pití čaje může snížit absorpci železa a vést  anémii. Snížením absorpce železa jsou ovšem starší muži chráněni před vyšší srážlivostí krve a před redoxním, volnoradkálovým vlivem nadbytku železa a červených krvinek. 2 litry čaje denně způsobí zácpu.

Předmětem sběru jsou vrcholové pupeny a dva až tři další listy. Drogou pro farmaceutické účely je list čajovníku, Folia theae. Sběr začíná z tříletých keřů, může trvat po padesát let a podle klimatických podmínek se provádí několikrát v roce. Největšími výrobci jsou Indie a Cejlon. Čím jsou lístky mladší, tím jsou cennější, neboť obsahují více účinných látek. Základními typy jsou čaj zelený, přírodní (z hlediska vlivu na imunitu nejúčinnější), pak čaj černý, fermentovaný a tak zvaný Oolong thea, což je čaj jen lehce fermentovaný. Uvádí se, že zelený čaj cejlonský obsahuje nejvíce biologicky účinných látek. Čaj má díky obsahu kofeinu povzbudivý účinek, ovlivňuje CNS, zejména mozkovou kůru, odstraňuje únavu, povzbuzuje duševní činnost a smyslové vnímání. Prostřednictvím vegetativního nervového systému posiluje srdeční činnost, dýchání a zlepšuje okysličování tkání - podobně jako jinan (čímž může být posílen např. účinek poinfarktové rehabilitace, kyslíkové terapie, působení antioxidantů apod.). Vitamín P (bioflavonoidy, "vitamín C2") posiluje kapilární krevní oběh, zvyšuje pružnost cév a zlepšuje a prodlužuje působení vitamínu C. Pro vysoký obsah tříslovin může čaj (při delší době  louhování) posloužit jako protijed při otravách alkaloidy a těžkými kovy, váže radioaktivní stroncium Sr90. Působí mírně močopudně, způsobuje  mírné pocení a (nejen) podle Aviceny teplý čaj nejlépe ochladí a hasí žízeň. Díky obsahu fluoru působí preventivně proti zubnímu kazu. Posiluje imunitní systém. Klinicky prokazatelně mírní příznaky bakteriální a prvokové úplavice, akutních i chronických zánětů střev, infekčního zánětu jater a tropických parazitárních zánětů kůže. Při nadměrné konzumaci čaje (zejména při delším louhování, kdy se uvolňují třísloviny) může nadbytek tříslovin přechodně blokovat činnost jater. Lidem nesnášejícím kofein čaj nesvědčí - po jeho vypití se může zvýšit nervozita, nespavost, bušení srdce, pocit stresu, únava, nervozita, pocení rukou apod. 
(J. Rucki, doplněno) 

Američtí vědci dospěli po několikaletém bádání k závěru, že pravidelná konzumace čaje může chránit před některými nádorovými onemocněními. 
Píše o tom britský denník SUNDAY TIMES.

Pokračování příště                               Zdoj: http:/www.darius.cz

 

 

Způsoby doručení


Nejnovější produkty

798 Kč
624 Kč
Ušetříte: 174 Kč




1 .470 Kč




2 .156 Kč




1 .232 Kč
926 Kč
Ušetříte: 306 Kč




447 Kč
336 Kč
Ušetříte: 111 Kč




642 Kč
483 Kč
Ušetříte: 159 Kč




642 Kč
483 Kč
Ušetříte: 159 Kč




1 .234 Kč
928 Kč
Ušetříte: 306 Kč




280 Kč




390 Kč