Přejít na obsah

VitalityLifestyle.cz

Váš nákupní košík




Váš košík je prázdný

   

Nacházíte se: Hlavní stránka Dobré vědět, že.. Tibetská houba
Tibetská houba PDF Tisk Email

Zdarma dárek e-shopu VitalityLifestyle.cz ke každé objednávce nad 1000 Kč.


Jaký je původ houby?

Kefírová kultura pochází jednak z Kavkazských hor a taky z opatství v Tibetu (tamní kefírová zrna nazývaná Tibetská houba jsou drobnější) a je snad 5000 let stará. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru.
Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček. Díky němu se dožívali velmi vysokého věku a vzhledem k tomu, že žili na čerstvém vzduchu, pili čistou vodu, měli dostatek pohybu atd., některé nemoci např. tuberkulóza a rakovina  byly v místech, kde se kefír hojně konzumoval,  zcela neznámé. 

K čemu je dobrá?

K výrobě kefíru, což je nápoj, který vzniká kvašením pomocí kefírové kultury. Kefírových kultur je známo více druhů. Jeden druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco "krystalky" toho druhého, žijícího ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií.
 
Jaké jsou účinky kefíru na lidský organismus?

Nápoj (ať už ten mléčný nebo vodní) zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém. 

Co všechno  může  kefír léčit?

Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). Jelikož kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se můžeme i vyhnout. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami. 

Jak často pít kefír a v jakém množství?

Ideální doporučení pro všechny asi neexistuje, každému bude zřejmě vyhovovat něco jiného  a to podle toho, co např. ten den bude jíst a s čím se kefír bude dobře snášet a s čím zase ne. I zde asi bude platit všeho s mírou. Já piji kefir nepravidelně, a to ráno na lačno a  večer před spaním.

Na internetu se obecně doporučuje  pít kefír denně a to v takovém množství, jaké je každému příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Před spaním se doporučuje očista chrupu, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy.
Také je vhodné jednou za čas na pár dnů vysadit.
Pokud s kefírem začínáš, raději zpočátku pij menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí. Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír ve tvém trávicím traktu může nastartovat a pokud se tvoje tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak tě asi nemine nějaká ošklivá vyrážka. Pokud ale vydržíš konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíš - čím víc kefíru piješ, tím se jich zbavíš rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekni a nepřestávej s kefírem úplně.

Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžeš s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy.

Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.
 
Tato houba vykazuje následující uzdravující vlivy:

- uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
- uzdravuje slinivku, játra a slezinu
- uzdravuje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
- uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
- uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
- reguluje obranné látky organismu
- reguluje tlak krve
- vyvíjí antibiotika a hojí záněty organismu
- brzdí vývoj metastáz
- zpomaluje stárnutí
- zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem
 
Jak si můžu kefír připravit (základní recept)

Na dva hrnky kefíru:
* 1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček
* 1/2 litru mléka

Postup:

Použij sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná). Je dobré něčím nádobu přikrýt například gázou nebo papírovým ubrouskem, aby do ní nepadaly nečistoty a nepřitahovalo to hmyz. Nalej do ní mléko, vlož houbičky a 24 hodin nechej fermentovat v pokojové teplotě. Čím teplejší počasí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívej, klidně použij studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám! Já mám kefír uložený ve  sklenici na polici kuchyňské linky. 
V průběhu zrání občas sklenicí zavrť, zatřepej nebo promíchej plastovou nebo dřevěnou lžící (houba se nesmí dostat do styku s kovem), aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháš sklenici jen tak stát, může se ti výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat.

Jak poznáš, že je kefír hotový? Když sklenicí zahýbáš tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mlíko. Nebo uvidíš, jak je mléko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžeš ochutnat. Prostě to nechej dělat tak dlouho, jak dlouho chceš. Časem si určitě najdeš svůj ideální způsob, protože každý to máme rád trošku jinak. OK, kefír je hotový - má správnou konzistenci i vůni - tak co teď? Vezmi svůj kefírový (plastový) cedník a proceď obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumuj nebo ho dej do lednice, kde ti vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlíp se ti kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepeš, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a houbičky nebyly "zazděné" v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové houbičky dej zpět do vypláchnuté sklenice a dej jim čerstvé mléko. Můžeš s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru - urychluje to růst i fermentaci.
Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Při styku s kovem houbičky ztrácí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavuj kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváš-li sklenice jarem, pořádně je vypláchni a nech je vychladnout, než do nich dáš kefíry). 

Příprava kefíru II - varianta studená lednice

Pokud máš raději hustší kefír a nevadí ti, že to bude trvat déle, můžeš kefír fermentovat v lednici. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což spoustě lidí více vyhovuje. Znamená to dát do sklenice stejné množství kefíráků a mléka jako při normálním způsobu, ale potom ji dát do lednice. Trvá to asi tak týden, než kefír dozraje.

Taky je možná kombinace obou metod - začít asi tak 12 hodin při pokojové teplotě, potom dát kefír do lednice a dokončit ho v chladu. Nebo naopak, začít v lednici a skončit při pokojové teplotě. Kefír je natolik přizpůsobivý, že zvládne různé druhy nakládání. Navíc takovými pokusy můžeš najít variantu, která ti chuťově nejvíc vyhovuje.

Sekundární fermentace

Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve, ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout.
Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší (což nám některým víc chutná).

Výroba domácího tvarohu

Z hotového kefíru si můžeš velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 – 40 stupňů C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Sebraný tvaroh pak můžeš použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máš tvarohovou pomazánku.


Krátkodobé skladování v lednici

Krátkodobě můžeš kefírky umístit v mléce do lednice (obvyklý poměr kefíráků a mléka) - jejich aktivita se tím značně zpomalí a stačí je jednou za týden slít (to, co sliješ, samozřejmě vypij) a dát jim čerstvé mlíko. 
Pokud kefírky opouštíš na delší dobu a nemáš pro ně ochotného "hlídače", co by jim měnil každý týden mlíko, pak je dej do většího množství mléka - za každý další týden dej třetinu až polovinu základní dávky mléka navíc. Tato metoda se příliš nedoporučuje na dobu delší než jeden měsíc a poměr houbiček a mléka by neměl být větší než 1:60.

Dlouhodobé sušení

Dlouhodobá varianta je kefírky usušit. Nejdřív je opláchni převařenou a vychladnutou vodou. Potom je opatrně osušte v (přežehleném a vychladnutém) bílém ručníku. Nejlépe uschnou buď v (přežehleném) bílém papírovém pytlíku nebo mezi dvěma vrstvami vypraného (a přežehleného) plátna na dobře větraném místě - v závislosti na velikosti schnou tři až pět dnů. Zcvrklé a zežloutlé houbičky dej do nádoby s těsným uzávěrem a dej do chladného místa (třeba i do lednice, ale ne do mražáku!). Můžeš je i posypat sušeným mlékem. Vydrží až jeden a půl roku. Usušené houbičky můžeš klidně i sníst nebo dát svým zvířecím miláčkům. Chceš-li usušený kefír zase oživit, dej ho do sklenice s mlékem. Každý den mléko vyměň a pokud mléko nemá čisté nakyslé aroma, nepij to. Znovuobnovení normální činnosti kefíru může trvat od čtyř dnů do více než týdne.

Dlouhodobé skladování v lednici I

Trochu méně dlouhodobá varianta je zmražení kefírů (na maximálně dva měsíce). Umeješ houbičky v převařené (a vychladnuté) vodě, osušíš v ručníku (jako v předchozí variantě) a umístíš do nádoby nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byly kompletně pokryty a strčíš do mražáku. Kdyby zůstaly zmražené déle než dva měsíce, poškodí se kvasnicová komponenta houbiček. Na znovuoživení houbiček je na pár minut dej rozmrazit do sklenice se studenou vodou. Potom je dej do cedníku a opláchni z nich zbytky sušeného mléka. Dej je do mléka v poměru 1:3 (tj. jedna lžíce houbiček na půl hrnku mlíka). Každých 24 hodin mléko vyměňuj. Pokaždé přidej trochu mléka a až bude mléko po fermentaci cítit čistě a kysele, měly by být houbičky zase ve formě.

Dlouhodobé skladování v lednici II

Dávku (např. 2 lžičky) dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího Kefíru tím neutrpí. Skleničku (používám velikost jako na kořeni) trochu nechám v kuchyni rozehřát, abych mohla vyklepnout obsah do mléka, a už se Kefír začne dělat.


Množení tibetské houby

Tibetská houba se v mléce množí a narůstá. Zhruba za 20 dní se zdvojnásobí, záleží také v jakém druhu mléka jí uchováváte, zda  v polotučném 1,5 % čerstvém mléku nebo plnotučném. Rozhodně nevhodné je mrtvé mléko trvanlivé. Přebytky namnožené houby můžete darovat svým blízkým nebo známým a dopřát jim tím dobré zdraví. V případě, že Vám houba zahyne, budete si ji moci od někoho vzít zpět a zase ji dále pěstovat.

Přenášení hotového kefíru

Udělali jste si doma kefír a chcete si ho přenést do práce? Pak počítejte s tím, že kefír stále pracuje jako např. burčák a uvolňují se z něho plyny, které je třeba nechat uniknout uvolněním uzávěru nádoby, láhve PET atd.
 
Zdroj: 
http://tibetskahouba.netstranky.cz/
 

Anketa

Znáte svou úroveň antioxidantů?
 

Způsoby doručení


Nejnovější produkty

798 Kč
624 Kč
Ušetříte: 174 Kč




1 .470 Kč




2 .156 Kč




1 .232 Kč
926 Kč
Ušetříte: 306 Kč




447 Kč
336 Kč
Ušetříte: 111 Kč




642 Kč
483 Kč
Ušetříte: 159 Kč




642 Kč
483 Kč
Ušetříte: 159 Kč




1 .234 Kč
928 Kč
Ušetříte: 306 Kč




280 Kč




390 Kč